04.05.2012

Velkommen til HERLIGHETEN! - en overraskende hageflekk
Lyst på egen hageflekk midt i byen?

Nå skjer det noe moro i Bjørvika. Midt i betonghelvete, mellom luftetårnene for senketunellen, anlegges det en parsellhage! Den har fått navnet Herligheten, og er således den aller første i en forhåpenligvis lang serie av disse herlighetsverdiene som frem til nå kun har tatt seg godt ut på papiret.

(Utdrag fra Fjordbyplanen 2008, side 7)
”Fjordbyen skal vitalisere, skape stolthet og tilhørighet, samt sikre allmennheten tilgang til ”herlighetsverdiene” ved vannet. Samtidig skal Fjordbyen være åpen for framtidige livsstiler og det uventede. For å lykkes må det skapes en bred forståelse av Fjordbyen som et byutviklingsprosjekt med et boligtilbud og andre aktiviteter egnet for alle befolkningsgrupper. Fjordbyen må få et helhetsgrep som sikrer økt livskvalitet for flest mulig av byens og regionens beboere.”
…” Et bredt folkelig engasjement, samt å sikre offentlighet og åpenhet rundt vedtakene om utviklingen av Fjordbyen, er et viktig prinsipp.”

Denne vesle Herligheten er økologisk og temporær, i utgangspunktet tre år, kanskje lenger. Den er et vanvittig stunt, sparket i gang av Anne Beate Hovind, (ansvarlig for kunsten i Bjørvika) og en gjeng aktivister med grønne ambisjoner og urealistiske forventinger til omgivelsene.

Inspirasjonen kom fra mange steder på en gang, blant annet fra et pågående kunstprosjekt som initieres av  Amy Franceschini (USA) og Future Farmers, som på sikt skal lage grokunst i Bjørvika. Også det faktum at Loallmenningen hadde den mest fruktbare jorda her innerst i Oslofjorden før industrien tok over var en tankevekker.

John Fr. Kirchner/Nordahl Grove lith. 1865. Nasjonalbiblioteket, Oslo Kunstverk 2012

Nå trekkes vegetasjonen ned fra ekebergåsen igjen, og første steg på veien er altså økologisk parsellbruk for byens borgere. Jord, pallekarmer og fiberduk til femti parseller a fem kvadratmeter er skaffet til veie, og neste helg (den 12. og 13. mai) er det klart for dugnad.

Kan du tenke deg en hageflekk midt i byen? Der du kan dyrke hva du vil, luke, høste, og ikke minst treffe naboer du ikke visste du hadde? Sitte med ryggen mot luftetårnet og drikke kaffe mens sola skinner, humla suser og måkene flyr over fjorden? 

Da skal du gå til www.bjorvikautvikling.no og melde deg på innen den 8. mai. Den 10. trekkes de heldige parselleierene.

Vil du ha mer informasjon? LES HER

Vi har også opprettet en FB-gruppe - HER

Foto: Vibeke Hermanrud

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar