13.04.2011

D6 - beistet ingen snakker om

Mens diskusjonene går rundt Lambda og barkodene svinger seg opp, er det en del av bjørvikautbyggingen det har vært helt stille om – så langt. Jeg snakker om den delen av Lohavn som ligger inntil Ekebergåsen. 
Jeg elsker modeller og bilder av modeller, så da nabolaget, altså byen bak, fikk en informasjonsfolder fra Hav eiendom og Dnb Nor i posten en gang i 2009, satte jeg meg til med folder og nettilgang. Å, hvor rent og lyst og tilforlatelig alt ser i fugleperspektiv og i modellutgave… helt til blikket styrte mot høyre, mot luftetårnene for Bjørvikatunellen, og falt på det området som blant de innvidde går under navnet D6.


Dette er D6


Jeg kvapp. Den klossen måtte da være det største bygget i hele Bjørvika? Og plassert på tvers! Ikke sett fra Operaen og Munch-museet selvfølgelig, men sett fra Gamlebyen ligger den på tvers.
Dagen etter fotograferte jeg rommet mellom luftetårnene sett fra forskjellige steder der folk ferdes. Så lagde jeg en før-og-etter-montasje. Den kunne kanskje vært prydet med vinduer og en knekk eller bue for å dempe mastodontpreget, men volum er volum, og forskjønnelse er det andre som tar seg av i denne sammenhengen.

Her følger montasjen:Eier av tomta er Oslo Havn KF. Etter all sannsynlighet styres utviklingen av tomta av havnas datterselskap for Bjørvika-eiendommer, HAV Eiendom AS.

På side 12 i byromsprogrammet man finner hos Hav eiendom og hos Plan- og bygningsetaten vedrørende Lohavn/Loallmenningen, står det at D6 kommer til å bli på mellom 10 og 17 etasjer. 

Videre er den merket med +40, og tekst som følger: Blandet bruk: forretning, kontor, hotell, bevertning, allmennyttig formål (kultur, undervisning, idrett, serviceanlegg) og garasjeanlegg. 

Maks tillatt utnyttelse: 46.600 m2
Tomtearealet er på 4800 m2. Det vil si: Hvis hele tomta fylles med bygningsmasse, ender vi opp med en fortettet mastodont på minimum ti etasjer. Hvis det skal være en stripe rundt, med parkering og forau osv, kommer vi fort opp i noen etasjer ekstra.

Til sammenligning:
Havnelageret er på 40.000 kvm i 11 etasjers høyde.
Posthuset er på snaut 51.000 kvm i 26 etasjers høyde.

Vi snakker altså om et bygg på størrelse med Havnelageret, antakelig en god del større. Siktlinjer? Fjordfølelse?

På baksiden av D6, altså på den siden som vender inn mot Middelalderparken og Gamlebyen, finner vi utluftningen til Bjørvikatunellen. På grunn av at Vegvesenet ikke har tatt seg bryet med å filtrere utslippene fra de 130 000 bilene som kommer til å passere i tunellen hvert døgn, vil det bli et problem med luftforurrensning i Lohavn, og også i omegn = Gamlebyen.

Jeg funderer på om denne kolossen er så gigantisk og kompakt fordi den slik vil virke som et skjold og gi bedre luft for dem som skal bo i forkant, altså i selve fjordbyen. Men igjen, hva med dem bak? Det blir rekreasjonsområdet Middelalderparken og alle beboerne innover i Gamlebyen som da, i tillegg til en mur, får all den dårlige luften.

Oslo er kjent for dårlig luft, selv uten mur, særlig vinterstid. Hvordan blir det når den nye fjordbyen reiser seg – fra Ekebergåsen til Operaen, og forhindrer, ikke bare sikt og sol og følelse av fjord, men også luftgjennomstrømningen fra fjorden?

Det sies det tar minimum syv år å anlegge en hage. Hvordan er det med byer? En ting er i alle fall sikkert: Det vi bygger nå skal vi leve med i mange hundre år fremover.

Til sist legger jeg ved et bilde av 60-tallets storstilte planer for et nytt Grünerløkka. Alt skulle rives for å gi plass til dette. Noen som er glade for at noen bjeffet?

Sakset fra Østkantavisa, 9.des 2010 - fra den faste spalten der Leif Gjerland forteller om Oslo østkant.


2 kommentarer:

 1. Har dette endret seg siden april 2011 da innlegget ble skrevet?
  mads.lomholt -hos- live.no

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, det kan jeg dessverre ikke svare ordentlig på. Det jeg vet er at Hav eiendom leste bloggen og at det ble noen interne diskusjoner. Men når jeg nå går inn på saksnummer i Plan og bygningsetaten (200100321), kan jeg ikke se at noe er forandret siden 2004. Det står også at saken er avsluttet 28.05.2015. Har du mulighet og ork til å gå litt dypere inn i dette, og om du finner ut noe, ville jeg bli glad for å høre fra deg igjen. vennlig hilsen Kristin

   Slett